Reprezentarea elementelor liniare din teren pe hărţi sau planuri se face de cele mai multe ori cu ajutorul liniilor. Acestea sunt de mai multe tipuri în funcţie de elementele pe care le reprezintă şi de scara la care este realizată harta sau planul. O împărţire a simbolurilor folosite de mediul Autocad pentru reprezentarea liniilor se poate face ţinând cont de existenţa sau nu a proprietăţii de simetrie faţa de o axa de-a lungul elementelor (vezi figura 1). În cazul liniilor formate din elemente asimetrice apare problema orientării corecte a liniei, mai exact o linie care porneşte dintr-un punct A şi se termină într-un punct B trecând prin punctele intermediare 1, 2, 3, ..., n nu este identică cu una ce porneşte din punctul B şi se termină în punctul A trecând prin punctele n, n-1, n-2, ..., 2, 1 (vezi figura 2a şi 2b). Tutorialul de faţă îşi propune sa ofere două soluţii la această problemă: una folosind comenzile clasice ale mediului Autocad şi alta folosind o macrocomandă creată în acest scop.

exemple_linie

Figura 1 - Exemple de polilinii desenate in mediul Autocad (1,2,3 - asimetrice şi 4,5,6,7,8 - simetrice)

exemplu_linie_sens_direct

Figura 2a - Exemplu de linie reprezentată în Autocad pornind din punctul A spre punctul B

exemplu_linie_sens_invers

Figura 2b - Exemplu de linie reprezentată în Autocad pornind din punctul B spre punctul A

În continuare vom folosi sintagma inversarea unei polilinii pentru a ne referi la la operaţia de interschimbare a punctelor de sfârşit şi început ale unei linii în Autocad.

 

1. Inversarea unei polilinii folosind comenzile clasice din Autocad.

Inversarea unei polilinii în Autocad este o operaţie destul de facilă care ar putea deveni greu de folosit doar în cazul în care trebuie efectuată în repetate rânduri. Succesiunea paşilor care trebuie realizaţi este prezentată în continuare sub forma unei demonstraţii video.

 

2. Inversarea unei polilinii folosind macrocomanda Inverse polilyne.

O alternativă la metoda prezentată anterior este folosirea unei macrocomenzi. Această metodă devine utilă atunci când este necesară efectuarea inversării mai multor polilinii. Modul în care funcţionează este prezentat în demonstraţia video de mai jos.

Pentru a downloada macrocomanda Inverseaza polilinie click aici.

Pentru a vedea cum se ruleaza o macrocomanda click aici.