Având în vedere numărul mare de întrebari referitoare la modul în care se reazlizează o macrocomandă pentru Autocadam considerat utilă crearea unei serii de tutoriale sub formă de inregistrări video în care sunt prezentate exemple de macrocomenzi . Problemele şi soluţiile aferente propuse au aspect informativ scopul lor fiind de a scoate în evidenţă posibilităţile pe care le oferă VBA (Visual Basic for Application) şi nu de a realiza un ghid al programatorului.

În acest tutorial vom crea o macrocomandă cu următoarele funcţionalităţi:

 • Găseşte textul cu valoarea cea mai mare dintr-o selecţie de entităţi;
 • Însumează toate textele dintr-o selecţie de texte;
 • Desenează un chenar în jurul unei entităţi de tip text.

Citește

Aşa cum am arătat într-un tutorial anterior pentru a rula o macrocomandă sunt necesare 2 etape. Prima presupune încărcarea macocomenzii, iar cea de-a doua executarea ei. Prima etapă trebuie realizată o singură data pentru fiecare sesiune de lucru, pe când cea de-a doua trebuie efectuată ori de cate ori este necesară rularea unei macrocomenzi. Pentru cei care folosesc frecvent anumite macrocomenzi, şi nu numai, voi arăta cum se poate crea un buton în mediul Autocad care să execute cele două etape menţionate anterior folosind un singur click.

Citește

Reprezentarea elementelor liniare din teren pe hărţi sau planuri se face de cele mai multe ori cu ajutorul liniilor. Acestea sunt de mai multe tipuri în funcţie de elementele pe care le reprezintă şi de scara la care este realizată harta sau planul. O împărţire a simbolurilor folosite de mediul Autocad pentru reprezentarea liniilor se poate face ţinând cont de existenţa sau nu a proprietăţii de simetrie faţa de o axa de-a lungul elementelor (vezi figura 1). În cazul liniilor formate din elemente asimetrice apare problema orientării corecte a liniei, mai exact o linie care porneşte dintr-un punct A şi se termină într-un punct B trecând prin punctele intermediare 1, 2, 3, ..., n nu este identică cu una ce porneşte din punctul B şi se termină în punctul A trecând prin punctele n, n-1, n-2, ..., 2, 1 (vezi figura 2a şi 2b). Tutorialul de faţă îşi propune sa ofere două soluţii la această problemă: una folosind comenzile clasice ale mediului Autocad şi alta folosind o macrocomandă creată în acest scop.

Citește

Am considerat că o demonstraţie video care să arate unui utilizator partea introductivă a publicării unui articol ar fi foarte utilă. În acest fel sper că am reuşit  să elimin varianta în care cineva ar fi vrut să publice un articol şi nu ar fi putut pentru că nu dispunea de cunoştinţele tehnice pentru a face acest lucru. De asemenea vă rog sa nu ezitaţi în a adresa întrebări despre publicarea articolelor pe forum sau administratorului site-ului prin secţiunea contact. Pentru început, eu recomand ca publicarea unui articol să parcurgă următoarele etape:

Citește

În urma solicitărilor primite am considerat că ar fi util un tutorial care să arate cum se rulează o macrocomandă în mediul Autocad. Pentru a face acest lucru sunt necesare două etape:

 • Încărcarea macrocomenzii (este necesară o singură dată pentru o sesiune de lucru);
 • Executarea macrocomenzii.

Fac menţiunea că pasii descrisi anterior nu reprezintă singura modalitate prin care se poate realiza acest lucru dar eu o consider ca fiind cea mai uşoara. Pe viitor voi realiza un tutorial care să arate cum se poate configura un buton pentru rularea unei macrocomenzi.

Tutorialul l-am realizat sub forma unei demonstraţii video şi am folosit ca exemplu o macrocomandă care poate fi downloadată de aici.

Citește

Categorii tutoriale

Ultimele imagini

 • Harta corecţiilor 2D
 • Hits: 4316
 • Harta corecţiilor pe direcţia nordului
 • Hits: 7321
 • Harta corecţiilor pe direcţia estului
 • Hits: 5610