Macrocomanda „Uneste puncte” a fost refăcută pentru a funcţiona fără referinţe către librării externe şi a elimina posibilitatea apariţiei erorilor la încărcare (libraria externa nu este găsită). Ţin sa mulţumesc pe această cale celor care au trimis mesaje referitoare la această problemă.


Prelucrarea măsurătorile terestre efectuate asupra elementelor care au o formă liniară (căi de comunicaţie, reţele edilitare, utilităţi, diguri etc.) şi se desfăşoară pe distanţe mari poate deveni o operaţie greoaie. Acest lucru se datorează faptului că de cele mai multe ori este necesar ca acestea să fie reprezentate pe planuri sau hărţi cu ajutorul liniilor deci este necesară unirea punctelor caracteristice succesive (în unele situaţii pot fi de ordinul sutelor). Pentru a automatiza acest proces s-a creat o macrocomandă pentru mediul Autocad a cărei interfaţă este prezentată în figura 1.

uneste-puncte

Figura 1 - Interfaţa macrocomenzii Uneste puncte

  • Cale fişier: locaţia fişierului care conţine informaţii referitoare la puncte. Acest fişier trebuie să fie structurat pe coloane (despărţite prin tab sau space) astfel: nume punct, X, Y, Z şi cod;
  • Citeşte coduri: citeşte codurile din fişierul selectat şi populează lista codurilor disponibile;
  • Coduri utilizate: codurile care vor fi folosite pentru a căuta punctele ce vor fi unite;
  • Mod
    • 2D (polyline): uneşte punctele folosind entităţi de tip polyline (cotele vor fi neglijate);
    • 3D (3D polyline): uneşte punctele folosind entităţi de tip 3D polyline (punctele de inflexiune ale liniei vor avea cote).
  • OK: execută operaţia de unire a punctelor folosind lista de coduri utilizate;
  • Anuleaza: anulează executarea macrocomenzii.

Executarea acestei macrocomenzi va desena în fişierul curent al mediului Autocad, pe layer-ul activ, liniile care unesc puncte cu acelaşi cod în ordinea în care acestea sunt găsite în fişierul de tip text selectat (figura 2).

exemplu-uneste-puncte

Figura 2 - Exemplu de puncte unite cu ajutorul macrocomenzii Uneste puncte

Pentru a downloada macrocomanda Uneste puncte click aici.


Lista modificărilor efectuate: 4 februarie 2009 - eliminarea mesajului de eroare în cazul în care există un singur punct cu un anumit cod, acesta neputand defini o linie.