De foarte multe ori realizarea unei hărţi, plan sau schiţă începe cu operaţia de raportare a unui set de puncte caracteristice. Această operaţie a fost automatizată complet folosind o macrocomandă a cărei interfaţă (figura 1) este prezentată în continuare:

 
raportpct
Figura 1 - Interfaţa macrocomenzii Raporteaza puncte.
 
 • Locaţie fişier: locaţia fişierului de tip text care conţine informaţii referitoare la puncte. Acest fişier trebuie sa fie structurat pe coloane (desparţite prin tab sau space) astfel: nume punct, X, Y, Z şi cod. Se menţioanează că pot lipsi coloanele Z şi cod;
 • Balustru: selectează modul de reprezentare al punctelor cu ajutorul entităţilor Autocad de tip punct sau cerc;
 • Cota: selectează numărul de cifre la care va fi rotunjită valoarea cotei;
 • Mod: selecteaza modul de reprezentare 2D sau 3D al punctelor;
 • Ordinea: selectează ordinea coloanelor X, Y şi Z aşa cum se gasesc în fişierul de tip text;
 • Inserare block: Inserează automat o entitate Autocad de tip block în punctul respectiv folosind informaţiile dintr-un fişier de tip text cu calea “c:\BlockCod.txt”. Acest fişier  trebuie să fie structurat pe două coloane (despărţite prin tab) astfel: pe prima coloană este specificat numele block-ului aşa cum este definit în fişierul de tip .dwg în care se face raportarea, iar pe a doua coloană este specificat numele codului căruia să-i fie asociat block-ul respectiv;
 • Scara: specifcă scara la care se face raportarea. Această opţiune afectează dimensiunile textelor şi ale balustrului (în cazul reprezentării cu ajutorul unui cerc).
Executarea acestei macrocomenzi va desena în fişierul curent al mediului Autocad, pe layer-ul activ, punctele descrise în fişierul de tip text (fig. 2). Alături de acestea vor fi reprezentate (pe layere separate), cu ajutorul entităţilor de tip text, informaţiile referitoare la nume punct, cod şi cotă.
 

Figura 2 - Exemplu de puncte raportate în mediul Autocad.

Notă: pentru cazul în care informaţiile referitoare la puncte se găsesc într-un fişier de tip Microsoft Excel fişierul de tip text pe baza căruia se va realiza raportarea în mediul Autocad se poate genera folosind comenzile copy şi paste.

Pentru a downloada macrocomanda "Raportare puncte" click aici.

Întrucât macrocomanda prezentată la mai sus nu menţine o legătură între reprezentarea punctului şi informaţiile asociate acestuia am considerat utilă realizarea unei alte macrocomenzi care să folosească elementele de tip block şi atribut din mediul Autocad. Interfaţa (fig. 3) folosită în acest caz a fost inspirată din cea oferită de software-ul Autocad Land Desktop.

Figura 3 - Interfaţa macrocomenzii Raporteaza puncte block
 
 • Date fişier: locaţia fişierului de tip text care conţine informaţii referitoare la puncte. Acest fişier trebuie sa fie structurat pe coloane (desparţite prin tab sau space) astfel: nume punct, X, Y, Z şi cod. Toate câmpurile sunt obligatorii;
 • Ordinea câmpurilor: selectează ordinea coloanelor X, Y şi Z aşa cum se gasesc în fişierul de tip text;
 • Nume block: Numele block-ului care conţine punctul şi informaţiile despre acesta. Block-ul va fi creat automat în cazul în care nu există;
 • Vizibil: stabileşte care din atributele selectate vor fi vizibile;
 • Culoare: Stabileşte culoarea pentru fiecare atribut (nume punct, cotă, descriere) al punctului;
 • Înalţime text: stabileşte înalţimea textelor pentru fiecare atribut (nume punct, cotă, descriere) al punctului;
 • Rotaţie text: valoarea unghiului cu care va fi rotit textul atributelor;
 • Mod reprezentare: selecteaza modul de reprezentare 2D sau 3D al punctelor.

Executarea acestei macrocomenzi va desena în fişierul curent (fig. 4) al mediului Autocad câte un block pentru fiecare punct conform cu opţiunile stabilite în interfaţă.

Figura 4 - Exemplu de puncte raportate cu ajutorul elementelor de tip block în mediul Autocad.

Pentru a downloada macrocomanda "Raportare puncte block" click aici.

Comentarii   

#9 justdra 20-03-2012 13:41
am incercat sa il incarc in autocad 2012 si da eroare. unable to load the file. ce as putea sa ii fac sa mearga?
#8 dorinmuresan 17-10-2011 23:49
Deci chiar am cautat mult timp o modalitate prin care sa-mi raporteze punctele in autocad prin block-uri. Se poate ca numele punctului,cota si codul sa le raporteze pe 3 layere diferite?
#7 paduroiul 11-07-2011 12:58
am uploadat programul, i-am dat run si apare o fereastra cu mesajul " please wait while windows configures Autocad..." si cu o bara de incarcare care se opreste la vreo 80% si in momentul asta se deschide o noua fereastra in care imi da da aleg ok to proceed with the installation si no to halt the installation(ma i sus de asta scrie ca a gasit un program running acad.exe si ca trebuie inchis ca sa poata continua instalarea)
si asta se intampla de ficare data cand deschid autocad; ce sa fac?
#6 amunteanu 20-05-2011 10:16
De ce nu mai merge lisp-ul???
#5 admin 09-02-2011 13:35
buna ziua,
Am testat acum macrocomenzile din acest articol cu autocad 2010 si nu am avut probleme. Fara sa reusesc sa simulez eroarea pe care o primiti d-voastra imi este foarte greu sa pot rezolva problema. Mentionez ca un mesaj de tipul celui prezentat de d-voastra ar fi putut aparea la macrocomanda "uneste automat puncte" pentru ca acolo am folosit niste librarii externe insa aici nu este cazul. Daca sunteti de acord putem incerca sa rezolvam problema folosinf un program de tip remote control.
#4 CostelBT 09-02-2011 09:10
Buna ziua.
Cand dau "Run" la macrocomanda imi aoare mesajul "Could not load an object because it not available on this machine"... apas OK de mai multe ori si imi pare interfata macrocomenzii dar nu pot incarca "date fisier" ptr ca primesc o eroare "Run-time error 424: Object required"
Astept si eu un mic ajutor. Multumesc.
#3 admin 11-04-2010 23:57
alt+F8, selectezi macrocomanda din lista celor disponibile si apesi pe "Run". Succes!
#2 djxhouse 11-04-2010 19:45
in autocad am incarcat programul cu Tools - Load aplication
dar dupa care nu stiu sa lansez programul...

ma puteti ajuta?
#1 NADIR 03-03-2009 11:42
:woohoo:
Deabia astept sa vad cum merge ca nu mai am nevoiei de CARTOMAP

You have no rights to post comments

Ultimele imagini

 • Harta corecţiilor 2D
 • Hits: 2600
 • Harta corecţiilor pe direcţia nordului
 • Hits: 3160
 • Harta corecţiilor pe direcţia estului
 • Hits: 2326